Вранці він одним з перших зустрічає нас. Увечері він же передує нашому відходу до сну. Та і на протязі дня ми раз у раз зустрічаємося з ним. І кожного разу першими протягуємо йому руку. Щоб він омив нас цілющою вологою, змив залишки сну, утомленість, що нагромадилася за день, і просто бруд та мікроби. Так, це він, наш змішувач. Як же його вибрати, щоб протягувати руку завжди було приємно?
Існує величезна кількість спеціалізованих магазинів, в яких представлений широкий модельний ряд змішувачів різного призначення. Різноманітність форм, колірної гамми та дизайну одночасно і спрощує, і ускладнює задачу вибору. Перш за все, слід визначитися: змішувачу з яким видом управління ви надаєте перевагу: вентильним, важільним, сенсорним або дистанційним. Найбільшого поширення набули перші два.
Звичними вентильними змішувачами користується вже не одне покоління. Конструкція всім добре знайома: два вентилі, окремо регулюючі подачу холодної і гарячої води. Ефективність роботи таких приладів визначається ступенем зносу прокладки (ущільнювача), яка, у свою чергу, може бути як гумовою, так і керамічною. В сучасних моделях зустрічаються керамічні прокладки із спеціальним графітним покриттям, яке помітно підвищує зносостійкість і знижує тертя.
Поступово вентильні моделі поступаються місцем більш досконалим і практичним аналогам — важільним змішувачам. Основна їх перевага полягає в тому, що одним рухом руки можна включити воду необхідної температури. Така процедура, безумовно, простіша і займає набагато менше часу. До того ж, якщо обидві руки забруднено, відкрити кран можна і тильною стороною долоні.
При виборі змішувачів для місць громадського користування варто звернути увагу на змішувачі з сенсорним включенням , адже для таких цілей бажано застосовувати змішувачі, до яких не треба торкатися руками. В корпус такого змішувача вмонтований світловий датчик, який дає команду на включення або виключення води при наближенні або віддаленні рук від змішувача.
При виборі змішувача важливо акцентувати увагу не тільки на привабливому дизайні і зручності в експлуатації, але і на внутрішньому пристрої. Йдеться про запірно-регулюючий клапан, який частіше називають картриджем. У важільних змішувачах використовують картриджі двох видів: кульові або пластинчасті.
У кульових картриджах основою є порожниста куля, усередині якої змішується гаряча і холодна вода, — достатньо зручна і надійна конструкція. Але вона має і свої недоліки. По-перше, змішувачем з кульовим картриджем необхідно постійно користуватися. Якщо по якихось причинах ви довгий час відсутні удома, купувати таку модель фахівці не рекомендують. Річ у тому, що після порівняно довгої перерви в роботі починає заїдати важіль. З кожним разом відкривати воду стає складніше, а змішувач працює все гірше і гірше. У пластинчастому картриджі запірний клапан виготовлений у вигляді дисків з металокераміки або нержавіючої сталі, яка стійка до стирання і хімічних дій. Тонко відполіровані за допомогою ультразвуку керамічні пластини дістають бездоганно гладку поверхню, внаслідок чого вони щільно прилягають один до одного, як магніти різних полюсів, і для того, щоб їх роз'єднати, потрібно докласти чимало зусиль. Ось ця властивість і є перешкодою для протікання води. Для того, щоб на цих пластинах в неробочих зонах не відкладався вапняний наліт, їх змащують спеціальним мастилом, що дає можливість легко експлуатувати змішувач після тривалих простоїв. Ще одним важливим елементом картриджа є наявність декількох режимів роботи. Існують функції двох режимів — економного і повного включення. При економному режимі важіль пропускає середній потік, а щоб зробити його максимальним, необхідно докласти невелике зусилля і привести його в крайнє верхнє положення. Подібні механізми існують і для обмеження використання води температурою понад 40 градусів, що особливо актуальне в будинку, де є маленькі діти. У середньому термін експлуатації змішувачів з таким різновидом запірного клапана — більше десяти років. Різноманітні кольори і найнесподіваніші дизайнерські виконання здивують навіть досвідчених покупців. Проте змішувачі з керамічним картриджем обов'язково вимагають установки фільтру очистки, оскільки при попаданні всередину картриджа піску або інших твердих частинок між пластинами виникають подряпини, які спричиняють несправність змішувача в цілому. Вода з нього поступово починає капати, створюючи тим самим певні незручності. Для змішувача з кульовим картриджем фільтри грубої і тонкої очистки теж не зашкодять. Дорогі фільтри оснащені спеціальним пристроєм, який регулює рівень тиску в трубах. З одного боку, це знижує ризик гідроудару (тобто раптової подачі води через деякий час після її відключення), з іншого — усуває додатковий шум при роботі змішувача. Хоча варто відзначити: фірмовий змішувач з якісно зібраними деталями шуміти не повинен. Звернемо увагу на ще один важливий момент. У кожної фірми, яка ставить усередині змішувача керамічний механізм, свій тип «начинки». Тому, якщо ви придбаєте продукцію однієї компанії, то картридж іншої до нього, швидше за все, не підійде.
Разом з перевагами керамічний картридж має і свої недоліки. Його не можна розібрати — це одночасно вважається і плюсом, і мінусом. При несправності змішувача (а таке все-таки трапляється), картридж доведеться повністю замінити.
Крім конструктивних особливостей змішувачі розрізняються по призначенню: для ванни, для душових кабін, для умивальника, для біде і для кухні. Великі компанії розробляють серії змішувачів, виконаних в одному стилі.
Змішувачі для ванни можуть вмонтовуватися на стіну, на борту ванни, а також існують змішувачі на стійці, що дуже ефектно виглядають в просторих ванних кімнатах. Складно встояти перед елітними серіями європейської сантехніки, складовими яких частіше за все є змішувачі для ванни з коротким нерухомим виливом. Такі змішувачі не тільки значно красивіші, але і надійніші: чим менше деталей і з'єднань, тим міцніша конструкція.
У змішувачів для душу вищезазначеного "носика" немає взагалі, оскільки вода поступає в душову лійку. Вмонтовуються такі змішувачі на стіну, а деякі моделі - прямо в стіну, а "на волі" залишаються лише душова установка і "важіль управління". У особливу групу необхідно виділити термостатичні змішувачі. Термостати найбільш придатні для встановлення в душах, оскільки саме при прийняті душу важлива незмінність температури та потоку води для максимального комфорту. Встановлена на термостаті температура досягається за секунди і залишається незмінною. Якщо з якихось причин температура або тиск води, що надходить у змішувач, зміниться, то термостат негайно зреагує, зменшить об’єм подачі гарячої води, і, тим самим перешкодить відхиленню температури води більше, ніж на один градус. Використання термостата виключає шок та дискомфорт через несподівану зміну температури.
Злив змішувача, призначеного для кухні, рухомий, і як правило, має дугоподібну форму, щоб під ним було легко мити не тільки руки, але і посуд. Для цієї ж мети призначена душова насадка, що витягується, яка є в багатьох моделях. На кухні особливо актуальні одно важільні змішувачі, які можна включити тильною стороною долоні або навіть ліктем, якщо руки забруднилися в процесі кухонних клопотів.
Змішувачі для умивальників звичайно вмонтовуються на раковину або на стіну. Існують, наприклад, оригінальні моделі з висувним зливом. Шланг, що знаходиться усередині носика, здатний висуватися на 50 см: можна легко помити раковину або набрати води у велику ємкість. Виділяють також різновид змішувачів з гігієнічним душем. Такі конструкції доцільно використовувати за наявності суміщеного санвузла або кутової раковини в туалеті.
Змішувачі, призначені для кріплення на раковині, мають різні способи підведення: гнучку (за допомогою гнучких шлангів) і жорстку (за допомогою мідних трубок). Перший варіант встановлювати простіше: потрібно лише під'єднати шланг до кінця водопровідної труби з допомогою перехідних кранів. Правда, існує думка (і небезпідставна), що гнучке підведення є недовговічним і небезпечним. Більш надійним вважається другий варіант. Зрозуміло, в цьому випадку зусиль знадобиться набагато більше, але вони виправдані. Різновид підведення змішувача залежить від конкретної моделі і фірми-виробника.
Можна назвати понад п'ятдесят параметрів, що відносяться до надійності і функціональності змішувачів. Проте якщо йдеться про продукцію надійних фірм-виробників з світовим ім'ям, то покупцю знати всі тонкощі зовсім не потрібно - можна з легким серцем вибирати змішувач, орієнтуючись в першу чергу на дизайн. І вибирати є з чого - провідні дизайнери Старого і Нового світу щороку пропонують безліч найрізноманітніших моделей. Зовнішній вигляд змішувача повинен відповідати загальному стилю, в якому оформлена ваша ванна кімната або кухня. Якщо ви - прихильник класики, ретро або кантрі, вам швидше за все сподобаються двохважільні змішувачі, стилізовані "під старовину". В більш сучасному інтер'єрі органічніше виглядатимуть одноважільні. Основна тенденція в дизайні змішувачів сьогодні – плавність ліній та наближення до природних форм.
Окремо варто сказати про покриття. Це може бути латунний змішувач з гальванічним покриттям і вічно популярний хром - блискучий і матовий (хороший тим, що на ньому не залишаються відбитки пальців), кольорові емалі, а особливо в розкішних варіантах - золото і платина. Хромонікелеве покриття застосовується значно частіше за інші, оскільки воно найбільш гігієнічне і воно дуже просте у догляді. В дорогих дизайнерських колекціях використовуються надміцні гальванічні покриття - такі, як сатинокс (HANSGROHE) або "хромонікель” (GROHE). . Для оформлення вентилів і важелів використовують скло, дерево, пластик, натуральні мінерали і різні поєднання матеріалів. Вибираючи змішувач, варто пам'ятати, що нижня цінова планка, виходячи з якої має сенс розраховувати на його якість - приблизно 60 у. о. А встановлюючи його, - знати про те, що фільтр грубого очищення є обов'язковою умовою довговічності змішувача. Володіючи наведеною вище інформацією і дотримуючи два ці нехитрих правила, ви можете бути впевнені, що скільки б разів вам не довелося "вітатись" зі своїм змішувачем, кожного разу це буде приємно.